Yang sama-sama ingin belajar

Khamis, Jun 24, 2010

Perkataan dari drama Korea.


Salam semua,

Bagi yang selalu tengok drama korea, pasti perasan beberapa patah perkataan yang selalu digunakan di dalam dialog mereka. Biasanya ini adalah perkataan-perkataan yang memang biasa digunakan seharian di dalam perbualan.

Okay hari ini saya nak kongsikan sepatah dua yang saya selalu dengar (alamak kantoi tengok drama korea). Kalau tengok drama korea mesti pernah dengar punya perkataan2 di bawah ini.


1. Mani-mogo! (많이먹고)
- Makanlah banyak-banyak! (Janganlah segan!)
+ Takusan tabete! (bahasa jepun untuk akak Maria)

2. Palli! (빨리!)
- Cepat!
+ Hayaku!

3. Shiro! (싫어!)
- Taknak!
+ Iyada!

Semua di atas adalah di dalam bahasa tak formal dan biasanya dipakai di antara kawan-kawan saja. Kalau nak tau bahasa yang formal macam mana, hujungnya ada 'yo' (요) atau 'da'(다).

Setakat ni je yang saya terfikir. Nanti kalau ada saya kongsikan lagi ya.
Okay, selamat tengok drama Korea!



6 ulasan:

  1. hoho.. palli palli tu selalu dengar dalam cite korea. tapi baru perasan maksud dia cepat cepat tu lepas tgk cerita Marry me, Mary. hehe

    BalasPadam
  2. bguslah.. lepas ni buleh cuba perasankan perkataan2 lain yg selalu dengar okay.. :)

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. sory tak perasan soklan cik siti..

      maksud dokkiri adalah 'surprise' (kata nama dan bukan kata kerja) dengan tujuan mengenakan seseorang.

      contoh ayat. "jom buat dokkiri untuk mamat tu malam ni!"

      ok kana?

      Padam