Yang sama-sama ingin belajar

Jumaat, Julai 11, 2014

B.Korea : Susah dan senang.

Imej hiasan dari www.domaineq.com


Salam semua,

Setelah beberapa lama saya menyepi, kini saya kembali seketika dengan pelajaran baru. Simple saja hari ini. Kita sambung yang dah dimulakan oleh bahasa Jepun sebelum ni.

Hari ini nak kongsi tentang dua perkataan : susah dan senang.

Susah = 어렵다 (eolyeobda)

Senang = 쉽다 (swibda)


Mari lihat contoh penggunaannya pula.


Contoh 1

Bahasa Korea sangat susah.

한국어 는 너무 어려워요.

Hangug-eo neun neomu eolyeowoyo.





Contoh 2


Tapi, bahasa Jepun lagi susah.

근데, 일본어는 더 어려워요. 

Geunde, ilbon-eoneun deo eolyeowoyo.



Contoh 3

Bahasa Melayu bagaimana? Senang?

말레이어 는 어때요? 쉬워요?

Malleieo neun eottaeyo? Swiwoyo?



Contoh 4 

Bahasa Melayu sangat senang!

말레이어 는 너무 쉬워요!

Malleieo neun neomu swiwoyo!



Itu saja. 쉬웠지?
Baiklah sekian saja untuk kali ini.
Kita jumpa lagi nanti ya.

Akhir kata, selamat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan ini.
Semoga Ramadhan membawa berkat di dalam hidup kita, InsyaAllah.

Jumpa lagi!
안녕!!


Nash

Rabu, Mac 19, 2014

B.Jepun : Senang dan susah

数学(Suugaku)


Salam semua,

Hari ini saya ingin update sedikit pelajaran bahasa Jepun dengan dua perkataan baru.

1. Senang, mudah

B.J  : 簡単 かんたん (kantan

2. Susah

B.J : 難しい むずかしい (muzukashii


Mari lihat contoh ayat.

BM :  Itu perkara mudah.
BJ : それは簡単なことです。
   Sorewa kantan na koto desu.

BM : Matematik adalah pelajaran yang susah.
BJ : 数学は難しい科目です。
      Suugaku wa muzukashii kamoku desu.


BM : Mudah kan?
BJ : 簡単でしょう?
       Kantan desho?

Yep, begitulah adanya.
Dan itu saja untuk kali ini.
Sampai jumpa lagi.
またね~

Nash

Jumaat, Januari 17, 2014

B.Korea : Ayat Rambang 1



Salam semua,

Oleh kerana saya belum tahu apa nak update lagi, maka entri hari ini adalah entri ayat rambang. Kalau bahasa omputehnya, random sentence gitu.

Dengan menulis ayat rambang, kita boleh test segala pelajaran yang kita dah belajar selama ini kan. Satu hari satu dua ayat pun dah cukup.

Baiklah, berikut adalah ayat rambang saya untuk hari ini.

*************************

안녕하세요~
오늘은 금요일 입니다.
휴일있으니까 회사에는 가지않습니다.
오늘은 예정이 아무것도 없어서, 그냥 집에 있습니다.

Annyeong haseyo~
O-neul-eun keum-yo-il ib-ni-da.
Hyu-il iss-eu-ni-kka hwi-sa-e-neun ka-ji-anh-seup-ni-da.
O-neul-eun ye-jong-i a-mu-gos-do obs-eo-seo, keu-nyang jib-e iss-seub-ni-da.

Helo~
Hari ini hari Jumaat.
Sebab cuti, maka saya tak pergi ofis.
Hari ini tak ada apa-apa plan, hanya duduk di rumah.

**************************

Oklah, ayat-ayat rambang sebenarnya sebab ada tiga ayat.

Rasanya banyak daripada strktur ayat-ayat di atas ni telah pun saya kongsikan, kan?
Kalau ada yang belum, dan macam tak faham ke, bagitaulah ya.

Okey, tu saja untuk hari ini.
Selamat menyambut hari minggu dengan bermalas-malasan.

안녛~~

Nash