Yang sama-sama ingin belajar

Jumaat, November 14, 2014

B.Korea : 니 마음 대로




Salam semua,

Hari ni nak share frasa yang selalu saya dengar di corong2 radio. Dengar radio la sangat.

Frasanya ialah :

니 마음 대로
(Ni maeum daero)

ataupun di dalam bahasa Jepunnya :

君の心通り
(Kimi no kokoro doori)

Maksud frasa ni adalah "ikut suka hati kau".

니 (ni): awak (punya) #berasal dari 너의 (noei) iaitu "awak punya"
마음(maem) : hati atau heart dalam bahasa inggeris
대로(daero) : seperti / ikut macam

Setakat yang saya perasan frasa ini banyak digunakan di dalam lirik2 lagu mahupun perbualan seharian.

Kalau di dalam perbualan frasanya berakhir dengan 해 iaitu kata kerja buat.
Cth 니 맘대로 해 (buat ikut sukahati kau la)

Satu contoh pengunaan di dalam Gag Concert

Okey itu je untuk kali ni.
Jumpa lagi bila2.
다음에 봐요~!

Nash
  


Jumaat, Julai 11, 2014

B.Korea : Susah dan senang.

Imej hiasan dari www.domaineq.com


Salam semua,

Setelah beberapa lama saya menyepi, kini saya kembali seketika dengan pelajaran baru. Simple saja hari ini. Kita sambung yang dah dimulakan oleh bahasa Jepun sebelum ni.

Hari ini nak kongsi tentang dua perkataan : susah dan senang.

Susah = 어렵다 (eolyeobda)

Senang = 쉽다 (swibda)


Mari lihat contoh penggunaannya pula.


Contoh 1

Bahasa Korea sangat susah.

한국어 는 너무 어려워요.

Hangug-eo neun neomu eolyeowoyo.





Contoh 2


Tapi, bahasa Jepun lagi susah.

근데, 일본어는 더 어려워요. 

Geunde, ilbon-eoneun deo eolyeowoyo.



Contoh 3

Bahasa Melayu bagaimana? Senang?

말레이어 는 어때요? 쉬워요?

Malleieo neun eottaeyo? Swiwoyo?



Contoh 4 

Bahasa Melayu sangat senang!

말레이어 는 너무 쉬워요!

Malleieo neun neomu swiwoyo!



Itu saja. 쉬웠지?
Baiklah sekian saja untuk kali ini.
Kita jumpa lagi nanti ya.

Akhir kata, selamat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan ini.
Semoga Ramadhan membawa berkat di dalam hidup kita, InsyaAllah.

Jumpa lagi!
안녕!!


Nash

Rabu, Mac 19, 2014

B.Jepun : Senang dan susah

数学(Suugaku)


Salam semua,

Hari ini saya ingin update sedikit pelajaran bahasa Jepun dengan dua perkataan baru.

1. Senang, mudah

B.J  : 簡単 かんたん (kantan

2. Susah

B.J : 難しい むずかしい (muzukashii


Mari lihat contoh ayat.

BM :  Itu perkara mudah.
BJ : それは簡単なことです。
   Sorewa kantan na koto desu.

BM : Matematik adalah pelajaran yang susah.
BJ : 数学は難しい科目です。
      Suugaku wa muzukashii kamoku desu.


BM : Mudah kan?
BJ : 簡単でしょう?
       Kantan desho?

Yep, begitulah adanya.
Dan itu saja untuk kali ini.
Sampai jumpa lagi.
またね~

Nash