Yang sama-sama ingin belajar

Ahad, Januari 29, 2012

B.Korea : Nak pergi tandas!



Salam semua dan 안녕하세요,

Kita bertemu kembali untuk pelajaran yang seterusnya di dalam bahasa korea. Pada hari ini saya ingin berkongsi tentang perkara yang sama yang kita telah pelajari di dalam entri b.jepun yang lalu, iaitu bagaimana untuk berkata 'saya nak buat sesuatu'. Kali ini di dalam bahasa korea pula.

Mungkin ramai yang sudah pernah dengar ungkapan 'nak' ini. Mari kita lihat lebih lanjut di dalam dialog di bawah.

R : Kenapa ni?
S : Nak pergi tandas.
R : Oh, ok.
S : Tandas kat mana?
R : Lah, tak tahu ke? Kat sana lah.
S : Terima kasih.

R : 왜 그래요? (ouae geu-rae yo?)
S : 화장실에 가고 싶어요. (hwa-jang-sil e ka-go ship-o-yo)
R : , 그래. (a, geu-rae)
S : 화장실은 어디있어요? (hwa-jang-sil eun oe-di iss-o-yo?)
R : 모릅니까? 저기 있어요. (bo-reup-ni-kka? Cho-gi iss-o-yo)
S : 감사합니다. (kam-sa-hap-ni-da)

Ok sorrylah takde idea yang bersih sikit, tapi oklah kot boleh gak belajar cara nak tanya tandas kat mana sekali. 

So kalau kita lihat dialog di atas, cara nak menyatakan kehendak untuk berbuat sesuatu adalah dengan menambahkan '~go ship~' di belakang kata kerja. Contoh di atas adalah kata kerja pergi iaitu 가다 (ka-da) yang menjadi 가고 싶다 (ka-go ship-da).

Mari lihat beberapa contoh lain.


makan : 먹다 >>> 먹고 싶다 (mok-da >>> mok-go shipda)
beli : 사다 >>> 사고 싶다 (sa-da >>> sa-go shipda)
baca : 읽다 >>> 읽고 싶다 (ilg-da >>> ilg-go shipda)
jalan : 걷다 >>> 걷고싶다 (geot-da >>> geot-go shipda)
balik rumah : 집에 가다 >>> 집에 가고 싶다 (chib-e kada >>> chib-e ka-go shipda)
cakap : 말하다 >>> 말하고 싶다 (mal-hada >>> mal-ha-go shipda )

 Contoh-contoh di atas semuanya di dalam dictionary form (bentuk kamus) oleh itu tidak boleh digunakan terus. Untuk digunakan di dalam ayat, perlu ditukarkan kepada bentuk ~ship-o-yo seperti di dalam dialog di atas sana.

Oklah setakat itu saja untuk kali ini. Maaf jika ada kekurangan. Selamat berlatih!
Bye! 안녕히 계세요!

Kosa kata :
tandas = 화장실 (hwa-jang-sil)

1 ulasan:

  1. wow, jago nih keliatannya.. ajarin saya bakor ya, hehe

    blogwalking, follow blog saya ya di gamesisort.blogspot.com thanks :)

    BalasPadam