Yang sama-sama ingin belajar

Saturday, December 31, 2011

B. Korea : Nombor 1 - 10
As-salam kepada semua dan 안녕하세요!

Hari ini adalah hari terakhir sebelum kita meninggalkan tahun 2011. Esok kita akan mengucapkan selamat datang kepada tahun 2012 pula. Oleh itu saya ingin mengambil kesempatan untuk update juga blog ini sementara tahun ini masih berbaki beberapa jam ini.

Di samping itu saya ingin mengucapkan selamat datang kepada pembaca-pembaca baru, semoga semangat belajar anda kekal sehingga tahun hadapan dan hadapan lagi dan lagi dan lagi..

OK, pada entri yang lepas kita sudah lihat bagaimana untuk menyebut nombor 1 hingga 10 di dalam bahasa Jepun, maka hari ini mari kita belajar sebutnya di dalam bahasa korea pula.

Di dalam bahasa korea, ada dua jenis sebutan untuk nombor, iaitu nombor korea dan nombor sino-korea. Ada kalanya pakai yg korea punya, dan ada kalanya pakai yang sino-korea punya. Buat masa ini, kita tak perlu fikir nak pakainya bila, kita cuma kena hafal saja dulu nombor2 ini.


Nombor Korea

 (klik untuk besarkan)

Nombor Sino-Korea

  (klik untuk besarkan)
 
Mungkin untuk permulaan ni agak susah untuk hafal sebab ada dua set kan. Kedua-duanya pun penting dan selalu digunakan. Cuma mungkin nombor Sino-Korean lebih mudah untuk dihafal kerana ianya berasal daripada China, seperti juga nombor di dalam bahasa Jepun yang kita telah pelajari sebelum ini. 

Ok, kalau rasa bila nak pakai nombor2 ni semua..? Ingatlah, malam ini dah malam tahun baru. So kalau dah hafal nombor-nombor dari satu hingga sepuluh ini, malam ni boleh lah pergi menyambut tahun baru dan masa countdown nanti boleh jerit di dalam bahasa korea pula ya tak? Berlatih untuk countdown, yeah!

Baiklah setakat itu saja untuk hari ini, kita jumpa lagi di tahun hadapan, insyaAllah.

Selamat Menyambut Tahun Baru 2012!

새해 복 많이 받으세요!
(Se-he bok man-i pat-eu-se-yo!)No comments:

Post a Comment